sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Arvostelu: Looper (2012)

Ikäraja: K16
Rooleissa: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt
Tähdet: *****



Toimintaelokuva täynnä lajinsa kliseitä. Lopputeksteihin mennessä Looper on onnistunut murskaamaan niistä jokaisen. Tänä syksynä aikamatkustusta ja oman elämänsä pohdiskelua harrastavat niin ikään sama henkilö Joseph Gordon-Levitt ja Bruce Willis.

Eletään vuotta 2044. Aikamatkustusta ei olla vielä keksitty, mutta kolmenkymmenen vuoden kuluttua on, ja silloinkin vain rikollisten käytettävissä. Koska tulevaisuudessa ruumiiden hävittäminen on turhan hankalaa hommaa, lähetetään ne ajassa taaksepäin tapettaviksi. Tästä työstä vastaavat looperit. Joe (JGL) on leveästi elävä looper, joka yhtenä kauniina päivänä saa vastaansa oman itsensä tulevaisuudesta (Bruce Willis). Alkaa ajojahti omaa elämäänsä vastaan.

Looper on tehokas kaksituntinen laajalla skaalalla erilaisia teemoja, jotka kiteytyvät loppua kohden yhteen ja samaan kysymykseen: Mikä määrittelee tulevaisuuden? Se pistää miettimään erilaisia vaihtoehtoja elokuvan lopulle, joista viimeisin selkeytyy kaikessa yksinkertaisuudessaan tyhjentävänä seikkana. Aivan, näinhän sen täytyy mennä. Elokuvan pituudesta huolimatta se onnistuu esittämään kaiken tarpeellisen, eikä täten sorru toimintaelokuvien tyypilliseen venyttelyyn.

JGL esittää arvojaan punnitsevaa looperia riipaisevasti, vaikkakin toisinaan yksilmeisesti. Joen hahmossa hienoa on päättäväisyys tavoittelemaansa asiaan, joka ei kaadu kertaakaan matkan varrella. Ideana on puhtaasti mennä eteenpäin, eikä jäädä turhia mietiskelemään. Ei ennen kuin Joe törmää viljapelloilla poikansa kanssa asustelevaan Saraan (Emily Blunt). Kun ei enää tiedä ketä paeta, omaa itseään tulevaisuudesta vai homman pieleen menemisestä vihaisia loopereita, on tehtävä tarkkoja käännöksiä. Niin, ja totta kai Bruce Willisille annetaan ase muutaman tyypin lahtaamista varten. Ihan vain koska Bruce Willis.

Propseja on annettava myös maskeeraajalle, joka lataa JGL:n naaman uuteen kuosiin. Ylipäänsä tulevaisuuden teknologia ja ulkoasu on uskottavaa, eikä lavastusta ja tarpeistoa ole vedetty överiksi.

Jos tänä syksynä kiinnostaa valita toimintaelokuva, joka erottuu joukosta, valitse Looper. Hiljaisten lopputekstien alkaessa tiedät itsekin, että ympyrä on sulkeutunut.


1 kommentti:

  1. Munki pitäs kattoo toi! ps sait haasteen http://montgomeryjeremy.blogspot.fi/2012/11/16-this-is-not-drive-by.html

    VastaaPoista