lauantai 21. heinäkuuta 2012

Arvostelu: Batman - Yön ritarin paluu (The Dark Knight Rises, 2012)

Ikäraja: K12
Rooleissa: Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman & Marion Cotillard
Tähdet: *****Kapina, kapina, kapina


Oliko se Bruce Wayne? Vai sittenkin Batman? Loppujen lopuksi sillä ei ole mitään väliä, sillä The Dark Knight Rises ampuu sellaisilla voimilla katsojaa, että lähes kolmituntisen paketin jälkeen ilmat ovat pihalla. 

Teholeffan aloituksessa ei paljoa säästellä. Poliittinen valtataistelu alkaa yläilmoissa, kun naamarimies Bane (Tom Hardy) valtaa lentokoneen. Gothamissa silti vannotaan rauhan nimeen, jota ylläpitävät poliisivoimat. Bruce Wayne (Christian Bale) on sulkeutunut omaan koloonsa odottamaan syytä poistua takaisin ihmisten ilmoille. Batmania ei ole nähty kahdeksaan vuoteen... Mutta pian varmasti tullaan näkemään.

Ohjaaja Christopher Nolan (Inception, The Prestige) tekee jälleen erittäin loistavaa työtä ja osoittaa, että on ansainnut paikkansa elokuvateollisuuden huippunimien listalla. Siinä missä Batman Begins vakuutti ja Yön ritari varmisti, on The Dark Knight Rises ehdottomasti sarjansa paras osa. Käsikirjoitus on loppuun saakka mietittyä, juonenkäänteet yhteen nivottuja ja hahmokehittely huimaa. Katsoja pistetään useampaankin kertaan haukkomaan henkeään asioille, joita ei olisi voinut kuvitella siellä olevankaan.

Christian Bale palaa kolmannen kerran lepakkoluolaansa laittamaan naamiota kasvoille. Siinä missä itse en ole henkilökohtaisesti pitänyt Balea kovin erityisenä näyttelijänä, parantaa hän huomattavasti suoritustaan viimeiseen. Tunneryöpyt koko maailman sortuessa niskaan tulevat luonnollisina esille, ja saavat kokemaan sympatiaa hahmolle. Itse hahmo tosin jää hieman yksinkertaiselle tasolle. Batman tekee juuri kaiken ennalta-arvattavan, vaikka muutama pikkuihme mahtuu tähänkin tarinaan.

The Dark Knight Risesin kirkkaimmat tähdet ovat kuitenkin Anne Hathaway kissanaisena, Tom Hardyn Bane ja Joseph Gordon-Levittin John Blake. Jos kenelläkään oli epäilyksiä Anne Hathawayn suoritusta kohtaan - kädet alas. Tässä tulee kissanaisten kissanainen. Hathaway lunastaa paikkansa näyttelijöiden kärkikastiin, eikä siitä ole epäilystäkään. Huonoksi kakkoseksi ei myöskään jää Joseph Gordon-Levitt, joka esittää nuorta poliisia. JGL saa sivuhahmoon paljon tunnetta ja varastaa huomaamatta muutaman kohtauksen täysin itselleen. Kunniamaininnan ansaitsee myös Cillian Murphy cameoroolistaan tohtori Cranena, jonka Bane työstää jakamaan oikeutta.

Kaiken kaikkiaan The Dark Knight Rises on toimiva tehopaketti ilman suurempia selittelyjä. Se ei sorru edeltäjänsä tavoin turhankin pitkästi tehtyihin kohtauksiin, vaan kulkee eteenpäin sujuvasti. Muutama kohtaus jää hieman irralliseksi, mutta mikäpä voisi olla sataprosenttisesti täydellistä? Hans Zimmerin soundtrack luo myös sellaisen tunnelman, että sieltä ei hevin poistuta. Zimmerin nerous jättää jälkensä.

 Salista poistuttua ajatuksiin on iskostunut vain yksi lause;


deshi basara, basara, deshi deshi, basara basara...

4 kommenttia:

 1. Olipa hyvin tehty postaus, heti tuli sellanen olo että haluan nähä tuon leffan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ! Omaksi iloksenihan miä näitä teen, mutta aina mukava kuulla, jos arvostelu toimii. Suosittelen kyllä ehdottomasti, että kipin kapin elokuviin ;D

   Poista
 2. Tuotanoin ootkohan sinä arvostelija nähnyt eri leffan kun minä? Siis miten niin tämä viimeinen osa on paras. Eihän tämä pääse lähellekkään The Dark Knightia ja Heath Ledgerin veret seisauttavaa roolisuoritusta Jokerina. Käyppä katsomassa leffa uudestaan että tajuat kuinka aivoton lopetus tämä oli. Lopussa batman kissanaisen kanssa huvijahdilla ja Robin löytää lepakkoluolan Haloo, maa kuulee ! Nolo loppu saagalle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miä en itse henkilökohtaisesti välitä The Dark Knightista. Oon aina tykännyt enemmän Batman Beginssista ja nyt tästää viimeisestä. Heath Ledger vetää totta kai upean suorituksen Jokerina, mutta muuten Dark Knight sortuu liian usein pitkittämään kohtauksia turhuudella.

   Lopusta voi kukin olla mitä mieltä tahansa, mutta kokonaisuutena Dark Knight Rises toimi mielestäni loistavasti. Happy happy jee jee the endit ei yleensä ole miun mieleeni, tässä se kuitenkin tuntui hyvältä.

   Mutta kaikkihan ei toki voi olla samaa mieltä, puhun vain siitä miltä itsestä tuntui.

   Poista